Штучний інтелект та чи під загрозою творчі професії

Штучний інтелект та чи під загрозою творчі професії

Останнім часом все частіше масмедіа та артспільноти говорять про штучний інтелект, і про те що деякі професії можуть зникнути. Перший протест стався наприкінці минулого року на платформі ArtStation, коли користувачі почали викладати зображення зі знаком "Ні зображенням згенерованим ШІ", а все через те, що на сайті були викладені роботи створені штучним інтелектом.    Такі технології художники засуджують, тому що як вони стверджують, ШІ вчиться вже на створених творах мистецтва які були взяті з інтернету, та при генерації копіює їх не вказуючи авторство. 

Як на мене, страх перед ШІ трохи перебільшений.

Візьмемо наприклад такий популярний генератор зображень як Midjourney, який використовує ШІ та машинне навчання на основі текстових підказок. Його автор Девід Хольц стверджує що, Midjourney може розширити наші можливості але він не замінить людину.

Так, нейромережа навчається як людина, все це можна почитати в інтернеті, але це більше поки що схоже на якусь іграшку, яка сгодиться наприклад для пошуку ідей.

Без втручання людини отримати більш-менш хороший результат практично неможливий, тому що треба ретельно прописувати запити, а потім ще доопрацювати саме зображення, і без знань графічних програм ви це ніяк не зробите. Штучний інтелект не може мислити як людина і вирішувати ті задачі які стоять перед нею.

Українську артспільноту теж не обійшла стороною хвиля невдоволення і навіть хейту в сторону тих, хто скористався можливостями новітніх технологій та навіть почав на цьому заробляти. Але це більше виглядає як якась заздрість, що деякі не розгубилися і почали втілювати свої ідеї за допомогою нових інструментів. 

І це обурення виглядає навіть смішним і не дотепним. Тому що, якщо якщо ви художник, ви ж не почали малювати шедеври в один прекрасний день? Ні, ви теж навчались, дивилися на роботи інших художників, практикувалися місяцями або роками щоб вийти на хороший рівень. По суті ви користувалися вже готовими матеріалами, які можна знайти навіть безкоштовно в інтернеті.

Взяти ті ж графічні програми, які полегшують роботу як для ілюстраторів так і для дизайнерів. Чому наприклад немає хейту в сторону такої програми як Procreate для планшетів iPad яка в рази полегшує роботу ілюстратора або дизайнера? Дивно. Чому немає хейту в сторону арт митців які роблять свої роботи на основі готових фото?

Професійного художника штучний інтелект ще не скоро замінить, а чи замінить взагалі.

А якщо людина не знайома з основами композиції, кольором, з професійними графічними редакторами, то в її руках ШІ це просто іграшка на деякий час, за яку ще й треба платити.

Чи є в мене страх що ШІ замінить дизайнерів? Ні. Замінити одразу не вийде, а от як інструмент для швидкої та ефективної роботи він точно рано чи пізно знадобиться, і я тільки буду радий ним скористатися. Чомусь сайти лого конструктори вже давно існують, але ними користуватися себе не поважати, та і результат вони дають просто ніякий.