Як замовнику отримати офіційно права на логотип

Як замовнику отримати офіційно права на логотип

Коли клієнт замовляє якісь послуги на фрілансі, в більшості випадків треба розраховувати на чесність самого виконавця, якщо робота була виконана без належного договору. На моїй практиці десь 90% проєктів виконується під чесне слово без жодних документів. Я бережу свою репутацію, мої клієнти це бачать, так що особисто мені довіряють.

Якщо ви замовляєте логотип і хочете все офіційно оформити належним чином, у вас є два варіанти:

Перший. Це укласти договір з дизайнером, де будуть вказані: терміни, вартість, порядок надання послуг, майнові права на твір що передаються замовнику, порядок приймання, а також відповідальність сторін. Також повинні бути вказані реквізити сторін, а також підписи.

Потім коли виконавець виконав свою роботу, підписується акт прийому-передачі твору, теж з реквізитами та підписами сторін. Ви можете ще на всяк випадок роздрукувати логотип і підкріпити його до акту.

Сам договір вам може скласти юрист, або думаю що його можна знайти в інтернеті, та підкоригувати його під себе.

І наостанок вам залишається тільки офіційно його зареєструвати як торговельний знак.

Другий варіант, трохи простіший, але витратний по фінансам, це наприклад, провести угоду на сайті Freelancehunt через Бізнес-сейф, де сервіс візьме на себе оформлення документації, але вам також доведеться сплатити податок. І також після успішного виконання роботи, ви реєструєте логотип. Може ще є схожі сервіси, але я таких не знаю.

Як на мене, не обов'язково укладати договір якщо ви довіряєте дизайнеру, але вам все одно доведеться зареєструвати логотип, щоб його раптом не вкрали ваші конкуренти.